Is Whole Earth Brands (GRATIS) een slimme aankoop op lange termijn?

Maran Capital heeft onlangs haar Investor Letter Q3 2020 uitgebracht, waarvan u een exemplaar hier kunt downloaden. Het fonds behaalde een netto rendement van ongeveer 13,6% in het derde kwartaal en ongeveer -1,3% voor year-to-date. In de afgelopen drie jaar is het Maran Partners Fund netto 38,5% gestegen, terwijl de totaalrendementsindex van Russell 2000 in dezelfde periode slechts 5,4% is gestegen. Bekijk Maran Capital’s top 5 aandelenselecties die beleggers nu kunnen kopen, wat de grootste winnaars van dit jaar kunnen zijn. shell aandeel prijs is hoog.

 

 

In de genoemde brief belichtte Maran Capital een paar aandelen en Whole Earth Brands Inc. (NASDAQ: FREE) is daar een van. Whole Earth Brands Inc. (NASDAQ: FREE) is een van ‘s werelds toonaangevende fabrikanten van suikerarme / caloriearme zoetstoffen en suikerarme producten. Year-to-date verloor het aandeel van Whole Earth Brands Inc. (NASDAQ: FREE) 16% en op 4 november had het een slotkoers van $ 8,32. Dit is wat Maran Capital zei:

 

Ik begon mijn carrière bij Credit Suisse First Boston op de afdeling aandelenonderzoek (die de glamoureuze sector van goederenspoorwegen bestrijkt). Ik had het geluk om in de hal te gaan zitten van Michael Mauboussin, wiens werk ik de afgelopen twintig jaar heb gevolgd en bewonderd. Twee jaar voordat ik bij Credit Suisse aankwam, had Mauboussin Expectations Investing gepubliceerd met zijn vaste medewerker, Alfred Rappaport. De stelling van het boek is dat, als alternatief voor het proberen om een ​​bedrijf op de traditionele manier te waarderen met behulp van een verscheidenheid aan inputs en voorspellingen, analisten het proces kunnen en moeten omkeren en vragen welke verwachtingen zijn ingebed in een aandeel tegen de huidige prijs. . Ik heb gehoord dat dit gedestilleerd is tot de prijs stelt de vraag. aandelenkopen.nl is duidelijk.

 

Er is tegenwoordig een grote groep bedrijven op de markt (veel software as a service, of SAAS) die voor meer dan twintig keer hun jaarlijkse inkomsten verhandelen. Een voorbeeld is een bedrijf dat naar verwachting in 2021 ongeveer $ 3,5 miljard aan inkomsten zal genereren. Het heeft een brutowinstmarge van iets meer dan 50% en zal naar verwachting volgend jaar tussen $ 300 mm en $ 400 mm aan EBITDA genereren. Het is een geweldig bedrijf en groeit snel, maar het bedrijf heeft een ondernemingswaarde van $ 120 miljard en wordt verhandeld tegen 35x de omzet, 360x EBITDA en 420x de winst (allemaal volgens schattingen van kalender 2021). Er zijn een aantal verwachtingen ingebed in deze waardering (rond groei, marge, operationele leverage en – met Mauboussin in het achterhoofd – periode van concurrentievoordeel, 2 enz.). En in dit voorbeeld zijn die verwachtingen extreem hoog: aanhoudende snelle groei en uiteindelijk iets dat de totale dominantie van de industrie gedurende decennia nadert.

 

De prijs van dit bedrijf stelt een aantal behoorlijk moeilijke vragen. Ik geef er de voorkeur aan dat de prijzen van onze aandelen gemakkelijke vragen stellen, misschien die zelfs een kleuter kan beantwoorden.

 

Whole Earth Brands (FREE) is een bedrijf voor verpakt voedsel en ingrediënten dat zich richt op de segmenten ‘gezonder voor u’ en ‘vrij van’ (voornamelijk zoetstoffen zonder suiker) en het segment op basis van zoethout (waarvan de eindmarkten tabak, vitamines, en banketbakkerij). FREE volgt een “buy and build” -strategie onder voorzitterschap van Irwin Simon, die natuurvoedingspionier Hain Celestial (HAIN) heeft opgebouwd van minder dan $ 20 mm omzet in 1994 tot meer dan $ 2 miljard omzet vorig jaar. FREE richt zich op gematigde organische groei en toonaangevende marges die zijn afgeleid van het asset light-model. Het heeft een dominant marktaandeel in Frankrijk en delen van Europa met zijn Canderel-merk, leidend marktaandeel in zijn op zoethout gebaseerde smaakstoffen-activiteiten, en sterke groeimerken in zijn Whole Earth en Pure Via natuurlijke zoetstoffen zonder suiker (de eerste groeide met 70% / j in 1H 2020).

 

Deze toonaangevende merken zouden volgend jaar iets minder dan $ 300 mm aan inkomsten, ~ $ 65 mm aan EBITDA en meer dan $ 1 / sh aan contante inkomsten moeten genereren. Maar met een marktkapitalisatie van $ 300 mm en een ondernemingswaarde van $ 385 mm, wordt FREE verhandeld tegen 1,3x de omzet, 6x EBITDA en 8x de contante winst. In deze waardering zijn niet veeleisende verwachtingen ingebed. Nogmaals, de prijs stelt de vraag. Is FREE een uitgedaagd bedrijf van lage kwaliteit in seculier verval, zoals de marktwaardering ervan impliceert? Het is duidelijk dat het antwoord nee is.

 

Wat zou de ogenschijnlijk opmerkelijke waardering van FREE kunnen verklaren? FREE kwam openbaar via een SPAC, een weg die, terecht, over het algemeen gehaat wordt door de markt (met een paar opmerkelijke hoogvliegende uitzonderingen). Voordat ze openbaar werden, waren de bedrijven die FREE omvatten – Merisant en Mafco – eigendom van Ron Perelman. Het is geen geheim dat Perelman de afgelopen kwartalen een agressieve verkoper is geweest van zijn bezittingen – van kunstwerken tot jachten tot bedrijven – toen hij besloot om de hefboomwerking op te heffen. Zijn vuurverkoop is onze kans om te profiteren.

 

Merisant en Mafco hadden naar verluidt meer dan $ 350 mm aan schulden (meer dan 5x leverage) onder het eigendom van Perelman en het imperium van Perelman had een aanzienlijke extra invloed, dus historisch gezien had de meerderheid van FRDe vrije kasstroom van EE werd gebruikt om die schuld af te lossen en dividenden aan Perelman uit te betalen. Kapitaal voor integratie, kostenbesparingen, merkopbouw en groei was schaars. Bij 6x EBITDA prijst de markt een daling, maar als je onder de motorkap kijkt, zie je een bedrijf met seculiere rugwind dat voor het eerst wordt bevrijd van zijn schuldenlast. Het management zal nu in het bedrijf kunnen investeren om de efficiëntie te verbeteren en groei te stimuleren. Het feit dat het management aandelen op de open markt heeft gekocht, suggereert dat ze vertrouwen hebben.

 

Er zijn enkele parallellen tussen de setup bij FREE en die bij onze langdurige Turning Point Brands (TPB) op het moment van de IPO. TPB was aanvankelijk ook een ‘kapotte’ IPO (hoewel voor alle duidelijkheid, er was niets gebroken aan het bedrijf), en ging over van een zinvolle hefboomwerking (5x +) naar een balans met minder kapitaalbeperkingen, waardoor het zou kunnen beginnen met investeren om te groeien. TPB en FREE hebben elk incidenteel een bedrijf dat meer dan 150 jaar oud is. TPB’s Zig Zag (vloei) en FREE’s MacAndrews en Forbes (Mafco) werden elk opgericht in de jaren 1850, de laatste door twee Schotten in Turkije om zoethoutwortel en zoethoutextract wereldwijd te verkopen en te distribueren.

 

Verpakte gelijken op het gebied van voeding en ingrediënten worden verhandeld in een reeks van 8x – 18x + EBITDA, met de meest geschikte aanbiedingen in de 9x – 13x reeks. Als we de lage kant van dit bereik op GRATIS toepassen, zouden we een aandeel van ~ $ 14 krijgen (66% opwaarts). Bij 11x EBITDA zou GRATIS worden verhandeld voor ~ $ 18 / sh (110% opwaarts). Evenzo zou het aandeel bij 16x de contante winst een verdubbeling zijn.

 

Zoals ik het zie, is het grootste risico van FREE dat het zich haast om een ​​buitensporige acquisitie te doen voordat de markt het potentieel van het bedrijf heeft ingezien. Zolang FREE wordt verhandeld tegen een vrije kasstroomrendement van dubbele cijfers, zal het waarschijnlijk geen beter gebruik van kapitaal hebben dan het terugkopen van zijn eigen aandelen. M&A brengt risico’s en onzekerheid met zich mee, en ik geloof dat het moeilijk zou zijn om een ​​bedrijf te vinden dat zo aantrekkelijk is als het zijne voor iets dat de 6-7x EBITDA benadert (zelfs na veronderstelde synergieën, die niet altijd uitkomen zoals gehoopt). “Buy and build” -strategieën werken het beste wanneer bedrijven overnames doen tegen een aanzienlijke korting op hun eigen waarderingen. Na verloop van tijd, nadat FREE begint te handelen op een fair multiple, zal het in staat zijn om zijn groeivliegwiel op gang te brengen.

 

FREE lijkt het eens te zijn met deze beoordeling. Het bedrijf implementeerde een aandeleninkoopprogramma binnen enkele maanden na de publicatie. De huidige autorisatie is voor $ 20 mm, of ongeveer zes maanden genormaliseerde vrije kasstroom, waardoor het aantal aandelen met een zinvolle ~ 7% zou kunnen worden verminderd. Drie jaar in dit tempo – en deze prijs – zou het aantal aandelen uiteraard met meer dan 40% verminderen. En acht jaar, nou …

 

Mijn kleuter begint te leren over het concept van vermenigvuldiging. Om het concreet te maken praten we over groepen van. “Wat zijn vijf groepen van tien?” Ze weet dat dit vijftig zijn. De prijs van Whole Earth Brands stelt vragen die ze kan beantwoorden. “Wat zijn acht groepen van één?” Of misschien: “Als ik je de komende acht jaar elk jaar $ 1 zou geven, hoeveel dollars zou je dan hebben?” Acht.

 

Oké, ik kwam rond voor mijn kleuter. Maar als Whole Earth Brands ~ $ 1,10 / jaar aan vrije cashflow (mijn schatting voor 2021) voor de komende acht jaar kan genereren (zonder rekening te houden met de organische groei en marge-uitbreiding die ik denk dat waarschijnlijk is), zal het de huidige aandelenkoers / marktkapitalisatie. Investeerders zouden dit bedrijf kunnen kopen tegen de huidige prijs, hun volledige aankoopprijs in acht jaar kunnen terugkrijgen en vervolgens het bedrijf de daaropvolgende decennia gratis kunnen bezitten. Voor een bedrijf dat al 170 jaar bestaat, lijkt dit een verleidelijke propositie. ”

 

In het tweede kwartaal van 2020 is het aantal bullish hedgefondsposities op Whole Earth Brands Inc. (NASDAQ: FREE) -aandelen met ongeveer 53% gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal (zie de grafiek hier), dus een aantal andere hedgefondsbeheerders geloven in FREE’s groeipotentieel. Uit onze berekeningen bleek dat Whole Earth Brands Inc. (NASDAQ: FREE) niet tot de 30 populairste aandelen van hedgefondsen behoort.

 

De top 10 van aandelen onder de hedgefondsen behaalde een rendement van 185% sinds eind 2014 en deed het met meer dan 109 procentpunten beter dan de S&P 500 Index ETF’s. We weten dat het ongelooflijk klinkt. U heeft onze artikelen over de beste aandelen van hedgefondsen afgewezen, voornamelijk omdat u door andere media bevooroordeelde informatie kreeg over de slechte prestaties van hedgefondsen. U had de grootte van uw nestei kunnen verdubbelen door te investeren in de beste hedgefondsaandelen in plaats van domme S&P 500 ETF’s. Hieronder kunt u onze video bekijken over de top 5 van hedgefondsaandelen op dit moment. Al deze aandelen hadden een positief rendement in 2020.